tiistai 2.6.2020 | 16:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Aseman Lasten Wauto kohtaa kesällä nuoria Ylivieskassa – Suomessa autoja vain viisi, reittejä myös sivukylille

Seppo Kangas
To 21.5.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Matkailuautosta liikkuvaksi nuorten kohtaamispaikaksi muunnettu Walkers-auto eli Wauto aloittaa työnsä Ylivieskassa toukokuun lopussa. Leijonaksi nimetty auto on yksi viidestä eri puolilla Suomea toimivasta Wautosta.

Leijona ajelee Ylivieskassa kohdaten nuoria myös kaupungin reuna-alueilta ja sivukyliltä. Koronan takia Wauton sisätilat eivät toistaiseksi ole käytössä normaaliin tapaan, ja toistaiseksi nuoria kohdataan pääsääntöisesti auton ulkopuolella.

Wauton ensimmäinen toimintailtapäivä on 29. toukokuuta, ja toimintakausi Ylivieskassa päättyy elokuun lopussa.

– Nyt on innostusta ilmassa! Olemme todella iloisia, että Leijona-wauto saatiin Ylivieskaan täydentämään toimintaamme ja laajentamaan nuorten kohtaamismahdollisuuksia kesän ajaksi, kertoo nuorisopalvelujohtaja Elisa Männistö Ylivieskan kaupungilta.

Liikkuvalla nuorisotyöllä mennään sinne, missä nuoret viettävät aikaansa. Samalla tuodaan turvallisia aikuisia ja ajanviettopaikka lähemmäksi nuoria. Normaalisti tarjolla on kahvia, pelejä ja juttuseuraa sekä tarvittaessa kohdennettua tukea ja ohjausta, mutta poikkeusoloissa wautotoiminta aloitetaan pelkästään nuorten ulkokohtaamisilla turvavälit ja hygienia muistaen.

Wauto valitsee pysäkkinsä nuorten liikkumisen ja toiveiden mukaan, ja tarkoitus on pärräillä pitkin Ylivieskaa useampana päivänä viikossa koko kesän ajan. 

Wautolla täydennetään nuorisotyöllisiä tyhjiöitä, joita Ylivieskankin kokoisessa kaupungissa väistämättä on. Koko kaupungin alueella on nuorisotalo Sputnikin lisäksi tiloja seurakunnalla ja Ohjaamolla, jotka nyt poikkeusoloissa ovat olleet kiinni. Tarve kohtaamiseen ja kanssakäymiseen ei kuitenkaan ole hävinnyt mihinkään.

Wautot omistaa ja niiden toimintaa koordinoi Aseman Lapset ry. Ylivieskassa toiminnasta vastaa kaupungin nuorisopalvelut yhteistyössä muiden paikallisten kumppanien kanssa. 

– Kesän aikana viisi kissaeläimen näköistä Wautoa toimii eri puolilla Suomea: Pantteri Kokkolassa, Leijona Ylivieskassa, Kissa Raumalla ja Tiikeri Savonlinnassa. Ilves pitää pesäänsä Kotkassa peräti kolmen vuoden ajan, kertoo valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela Aseman Lapset ry:stä. 

– Ja nyt kun Pantteri ja Leijona möyryävät näinkin lähellä toisiaan, toinen Keski-Pohjanmaan ja toinen Pohjois-Pohjanmaan puolella, pitää kyllä ehdottomasti mahdollistaa kissaperheen tapaaminen vaikka jossain reviirien puolivälissä, ideoi Lahtela.

#