Paikallisuutiset

Kirpputorikauppa käynnistyi sulun jälkeen Ylivieskassa – Odotettu ostospaikka sai ostajat ja myyjät heti liikkeelle: Kauppaa käydään rajoitusten puitteissa

Rajoitusten aiheuttamat muutokset ostokäyttäytymisessä pakottivat ylivieskalaisen Kirppis Ruususen yrittäjät sulkemaan kirpputorin ovet nopeasti poikkeusolojen tullessa voimaan. Nyt kirpputori on taas avattu, mutta tilannetta ja hallituksen ohjeistuksia seurataan tarkasti.

– Sulkeminen oli iso päätös, mutta muuta vaihtoehtoa siinä tilanteessa ei oikeastaan ollut, yrittäjäMerja Kantola sanoo.

Hallituksen tiedotustilaisuus ja poikkeustilan julistaminen maaliskuun puolenvälin jälkeisenä perjantaina näkyi kirpputorilla heti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Myyjät alkoivat heti perua uusia varauksia, tilanne pelotti pois pöytävuokraajat. Asiakkaita kävi vielä viikon verran, mutta viikon aikana ostajatkin loppuivat lähes kokonaan.

Avaamispäätös tehtiin seuraamalla ihmisten liikkumista muissa liikkeissä.

– Kun rajoituksia on alettu purkaa, ihmiset ovat lähteneet liikkeelle ja oma päätös avaamisesta tehtiin sen perusteella.

Kantolat kertovat, että jatkuvat pöytävaraukset pysyivät voimassa koko sulun ajan, jo varattuja siirrettiin ja uusia varauksia alkoi tulla heti, kun tieto avaamisesta julkistettiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Emme joutuneet aloittamaan tyhjän päältä, vaikka sulkiessamme pelkäsimme, että emme saa myyjiä, kun pääsemme avaamaan. Nyt meillä oli runsas tarjonta ostajille, joita alkoi tulla heti maanantaista alkaen. Paikkavarauksia tehdään koko ajan lisää, ja vaikuttaa siltä, että hetki avaamiselle oli oikea. Sekä ostajat että myyjät ovat liikkeellä.

Rajoitukset ja turvallisuus huomioidaan toiminnassa. Kirjalliset ohjeet, joissa pyydetään, että kirpputorille ei tulla sairaana, muistetaan desinfiointi ja turvavälit, ovat näkyvästi esillä liikkeessä.

– Myyntipöydän pleksit, turvavälitarrat lattiassa ja tehostettu siivous ovat osa varovaisuutta ja ne muistuttavat kaikkia siitä, että tilanne ei ehkä ole vielä ohi. Suosittelemme myös korttimaksua, Merja Kantola kertoo ja kiittää asiakkaita ohjeiden huomioimisesta.

Marko Kantola arvioi, että asiakkaita on ensimmäisen aukioloviikon aikana liikkunut rajoitusten näkökulmasta sopivasti, eikä tungosta ole tullut, mutta jos ihmisiä tulee sisälle liikaa, siihen puututaan. Tila on kuitenkin iso ja etäisyydet on helppo huomioida.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Asiakkaat ovat kertoneet myös, että pihalla olevien autojen määrä kertoo kuinka paljon ihmisiä kirpputorilla on. Jotkut ovat sanoneet, että jos pihalla on paljon autoja, he käyvät mutkan muualla ja tulevat sitten, kun väkimäärä on pienempi.

Kirppis Ruususen kahvila on toistaiseksi kiinni, mutta ohjeistusta kahviloiden ja ravintoloiden avaamisesta seurataan.

– Viime kesänä kokeiltu pihakirppis sen sijaan aukeaa kiinteillä myyntipaikoilla. Sinne tehtävien katosten alle pääsee myymään joka päivä, kunhan saamme tilat kuntoon.

Sulku kesti 59 päivää ja taloudellisia tappiota on paikannut ELY-keskukselta saatu tuki.

– Hakemus oli työläs, mutta se kannatti tehdä ja selviämme eteenpäin nyt, kun toiminta saadaan taas täyteen vauhtiin. Alku vaikuttaa hyvältä, jos uutta muutosta epidemian suhteen ei tule, Kantolat toteavat.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä