tiistai 2.6.2020 | 16:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Seppo Kangas pääkirjoituksessaan: Korona poikii työtä alueelle

Seppo Kangas
Pe 22.5.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

22.5.2020

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin.

Kulunut sanonta sopii myös maailmanlaajuisesta vitsauksesta koronaviruksesta ja sen seuraamuksista puhuttaessa. Kukaan tuskin iloitsee sen ilmaantumisesta ihmisten riesaksi, mutta kun se täällä joka tapauksessa riehuu, siitäkin kannattaa ottaa saatavissa oleva hyöty irti.

Tämän lehden pääuutinen kertoo, että Kalajokilaaksossa alkaa teollisen mittakaavan hengityssuojainten tuotanto. Itse asiassa puhutaan valtakunnan tasolla aivan suurimman mittaluokan hankkeesta.

Suodatinvalmistaja Teho-Filter on aloittamassa Sievissä laajan suojaintuotannon. Jo aiemmin on kerrottu, että Haapavedellä toimiva M-Filter valmistaa hengityssuojaimia. Pienemmän mittakaavan, mutta sitäkin nopeammin käyntiin saadusta suojainvalmistuksesta Ylivieskassa uutisoitiin niin ikään joitakin viikkoja sitten.

Ei ole yllätys, että nimenomaan suodatintuotantoon erikoistuneet alueen yritykset ovat tarttuneet tähän mahdollisuuteen. Toimialalla työskennellään samankaltaisten kehityshaasteiden kimpussa.

Osaamista todellakin löytyy siihen, miten ylimääräisten hiukkasten pääsy ei-toivottuihin paikkoihin pysäytetään. Tiedetään materiaalit ja valmistustekniikat. Siitähän on pohjimmiltaan kyse sekä suodatin- että suojaintuotannossa. Ja lisänä vielä tehokkaan sarjatuotannon hallinta.

Useiden kymmenien uusien työpaikkojen syntyminen Sievin kokoiseen kuntaan on iso ja mieluisa uutinen. Työllisyysvaikutus säteilee varmasti myös ympäristökuntiin, ja aluetaloudellinen merkitys on huomattava.

Kiitos ja kunnia kuuluu tietysti yritykselle, sen omistajille ja työntekijöille, joilla on kyky tarttua tilaisuuteen. Osansa saa myös Sievin kunta nopeasta reagoinnista toimitilatarpeeseen. Se Sievissä on aina osattu.

Seuraava koetinkivi on löytää tarvittava uusi työvoima tehtaaseen. Se ei viime vuosina ole ollut itsestään selvää. Tuoreessa muistissa ovat Sievin ja naapurikuntien teollisuusyritysten erilaiset rekrytointitempaukset muun muassa Savon suuntaan.

Jospa korona-aika epävarmuuksineen helpottaisi rekrytointia.

Ei ole yllätys, että nimenomaan suodatintuotantoon erikoistuneet alueen yritykset ovat tarttuneet tähän mahdollisuuteen.

#