tiistai 2.6.2020 | 19:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Hannu Hartikainen kritisoi Visiitti-kolumnissaan lomautusten epädemokraattisuutta: Kaupunki lomauttaa

Hannu Hartikainen
Pe 22.5.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

hannu.hartikainen@altavanti.fi

Yritys lomauttaa työntekijöitä vain välttämättömästä pakosta. Jos työtä ja tilauksia ei ole ja yrityksen kassa tyhjenee, vaihtoehtona on vain väen tilapäinen tai huonossa tapauksessa pysyvä vähentäminen parempia aikoja odotellessa.

Harvoin jos koskaan yritys lomauttaa työntekijöitään, jos työtä on enemmän kuin ehditään tehdä. Lomautuksiin ei turvauduta varsinkaan ylityöllisyyden aikana, vaikka kassan pohja jostakin syystä paistaisikin.

Myös kunnat ja kaupungit voivat joutua tilapäisiin rahavaikeuksiin. Yleensä kyse ei ole työn vähenemisestä saati loppumisesta, vaan yli varojen elämisestä tai yllättävistä ylimääräisistä kuluista, jotka tavalla tai toisella on pakko hoitaa. Silloin kunnatkin lomauttavat työntekijänsä.

Esimerkkinä olkoon 20.000 asukkaan kunta, jossa on 800 työntekijää. Tärkeintä tässä ei ole kunnan koko ja työntekijämäärä, vaan periaate. Kunta on joutunut vaikeuksiin eli kaikki nuo 20 000 kuntalaista ovat tätä kautta vastuullisia oman kuntansa ahdingosta.

Mutta kunta lomauttaakin kaikki työntekijänsä eli 800 ihmistä saadakseen kassansa kuntoon, mutta nuo loput 19 200 ihmistä pääsevät kuin koira veräjästä. Heitä tuo kurimus ei koske ollenkaan. Heidän palkkapussillaan ei käydä eikä heiltä peritä ylimääräistä rahaa kunnan yhteisten kulujen kattamiseen.

Kun kunnalta rahat loppuvat tai tarvitaan lisää rahaa uusiin projekteihin, nostetaan veroäyriä. Silloin jokainen kuntalainen osallistuu tasapuolisesti menojen kattamiseen ja tasapuolisesti saa myös rahalla ostetut palvelut. Se on demokratiaa eli tasapuolisuutta.

Veroäyrin korottaminen on kuitenkin politiikkaa ja satuttaa kaikkia äänestäjiä, joten on edullisempaa äänten kannalta ärsyttää vain 800:aa ihmistä kuin kaikkia tuhansia äänestäjiä.

Kunnan omien työntekijöiden lomauttaminen kaikkien yhteiseksi eduksi on äärimmäisen epädemokraattinen tapa ja käsittääkseni kajoaa ihmisen perusoikeuksiin yhdenvertaisesta asemasta yhteisössä. Ihmettelen, ettei kukaan ole koskaan noussut barrikadille ja sytyttänyt itseään palamaan.

Vähemmästäkin epätasa-arvosta on viikatetta heilutettu ja polttopulloja heitelty – ainakin herkimmissä maailmankolkissa.

Kirjoittaja on yrittäjä ja mainosmies, joka kirjoittaa ahkerasti blogitekstejä ja on ihastunut tankarunojen tiivistettyyn tarinaan.

Ihmettelen, ettei kukaan ole koskaan noussut barrikadille ja sytyttänyt itseään palamaan.

#