Paikallisuutiset

Teho Filter hengityssuojaimien ja maskien suurtuotantoon – Sievin tehtaalle palkataan 60 uutta työntekijää

Sievi

Sieviläinen kone- ja laitesuodattimien valmistaja Teho Filter Oy on siirtymässä hengityssuojaimien ja kirurgisten maskien Suomen suurtuottajaksi. Yrityksen henkilökunta tulee yli kolminkertaistumaan nykyisestä. Uuteen tuotantoon yrityksen Sievin tehtaalle tullaan palkkaamaan lähiaikoina 60 uutta työntekijää. Teho Filterin normibisneksessäkin on mennyt hyvin nyt korona-aikana, siellä työskentelee 28 henkilöä.

Hallituksen puheenjohtajaMauri Karvonen ja tehtaanjohtaja Miko Torvinen kertovat, että kirurgisista maskeista ja hengityssuojaimista on tulevalle 12 kuukaudelle jo kymmenien miljoonien kappaleiden tilaukset. Tuotantokapasiteetti on jo 100 miljoonaa maskia ja suojainta vuodessa. Suomessa on tällä hetkellä vain yksi toinen valmistaja, joka yltää samaan kapasiteettiin. Teho Filterin koko tuotanto on menossa kotimaahan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä on jo useita sopimuksia allekirjoitettuna. Sopimusteknisistä syistä voimme paljastaa vain sen, että SOK:n kanssa meillä on merkittävä sopimus maskien toimittamisesta sen kauppoja varten. SOK:lle toimitamme luokittelematonta yleismaskia, Sievi-maskia, Karvonen kertoo.

Tuotanto nyt käynnissä Sievi-maskeilla ja niitä varten palkattuna on kuusi uutta työntekijää.

– Rekryt meillä on nyt menossa yhteistyössä TE-keskuksen kanssa. Tulemme saamaan ne työntekijät, jotka tarvitsemme. Henkilökuntaa otetaan sisään yksi koulutettava ryhmä kerrallaan. Nykyiset tuotantotilat riittävät myös uuden tuotannon tarpeisiin. Torvinen toteaa.

Maskien ja suojainten valmistamisen käynnistäminen Teho Filter Oy:llä on Karvosen mukaan onnistumassa lukuisten asiantuntijoiden kanssa tehtynä yhteistyöprojektina. Se on mahdollistamassa laajan tuotannon käynnistämisen nopealla aikataululla. Keskeinen kumppani laadun takaamiseen on ollut Valtion teknillinen tutkimuslaitos VTT. Karvonen kertoo tuntevansa kiitollisuutta lukuisia kumppaneita kohtaan, jotka ovat kaiken mahdollistamassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä on nyt menossa virallisen luokituksen hakeminen tuotteillemme. Ensimmäiseksi haemme virallista luokitusta vaativimman luokan kirurgiselle maskille ja vaativimman luokan hengityssuojaimelle FFP3:lle. Virallisten luokitusten saaminen riippuu siitä, miten luokituslaboratoriot pystyvät ne antamaan. Uskomme, että saamme haluamme luokitukset kesäkuun puoleen väliin ja kesäkuun loppuun mennessä, Mauri Karvonen arvioi.

Vaativimman luokan kirurgin maskille, suu- ja nenäsuojaimelle sekä FFP3-hengityssuojaimelle Teho Filterillä on olemassa jo kolmen kuukauden tilaukset. Karvonen arvioi, että niiden tuotanto voidaan käynnistää kesäkuun alusta. Tuotanto tulee vaatimaan puhtaan tilan, jotta laatu voidaan turvata.

Sinänsä laatukysymykset ovat tuttuja entuudestaan Teho Filterllle myös suodattamien tuotannosta.

– Yrityksellä on laatukäsikirjat valmiina muun tuotannon osalta ja uusi tuotanto tullaan kirjoittamaan niihin mukaan, Torvinen toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laatukäsikirjat tarkoittavat sitä, että tuotantoa tullaan tarkastamaan säännöllisesti useamman kerran vuodessa valvovien tahojen toimesta.

Sievi-maskille yritys on hakemassa avainlippu-lipppluokituksen, sillä se valmistetaan kokonaan kotimaisista suodatinmateriaaleista.

– Se valmistetaan synteettisestä materiaalista, mikä tarkoittaa esimerkiksi hyvää kosteuden hallintaa. Sen erittelyluokitus on 87 prosentin luokkaa, mikä lähentelee parhaan luokittelun kirurgisen maskin tasoa. Kun esimerkiksi kangasmaskeilla se on ollut 10-30 prosentin luokkaa. Siitä tulee yksi markkinoiden parhaista yleismaskeista. Sen läpi on myös helpompi hengittää kuin kangasmaskin, Karvonen kuvailee.

Maski- ja suojaintuotannon käynnistämiseksi Teho Filterin ei ole tarvinnut tehdä yhtään myyntityötä.

– Meiltä tultiin kysymään. Meiltä tultiin kysymään näitä tuotteita myös ulkomaita myöten, mikä kertoo maskien ja suojainten suuresta kansainvälisestä pulasta, Miko Torvinen kertoo.

Mauri Karvonen kertoo, ettei ole vastaavaa kiirettä koskaan aiemmin kokenut, ja hän on ollut kesätyöt huomioiden mukana suodatinalalla 40 vuotta.

– Käynnistimme tämän uuden tuotannon projektin helmikuussa. Sitten maaliskuussa pääsimme siihen, että pystyimme aloittamaan uuden tuotannon koneiden ja laitteiden tilaamisen Kiinasta. Kaikki materiaalit tulevat meille Euroopasta.

Maskeilla ja hengityssuojaimilla kysyntää

Huoltovarmuuskeskus HVK ylläpitää ministeriöiden toimeksiannosta suojainvarusteiden riittävyydestä tilannekuvaa koronaepidemian aikana. Poikkeusolot vaikuttavat suojainten kysyntään.

Kirurgisten suu-nenäsuojainten eli maskien osalta käyttötarvearvio on Suomen sairaaloissa nyt noin 410 000–500 000 kappaletta vuorokaudessa.

Hengityksensuojainten (FFP2 ja FFP3) osalta käyttötarvearvio on noin 15 000–50 000 kappaletta vuorokaudessa.

Kirurgisten suu-nenäsuojaimien riittävyys oli toukokuun alkupuolella kohtalainen. HVK:n mukaan Suomessa hengityssuojainten (FFP2 ja FFP3) tilanne on kohtalainen.

Suojavaatteiden tilanne on Suomessa heikko.

Lähde: HVK

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä