tiistai 2.6.2020 | 16:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Joka toinen Pohjois-Pohjanmaan yritys aikoo sopeuttaa liiketoimintaansa koronakriisin jälkeen

Seppo Kangas
Pe 22.5.2020 klo 11:17

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät teki toukokuun alussa kyselyn jäsenyrittäjille koronakriisin vaikutuksista ja tulevaisuuden näkymistä oman liiketoiminnan suhteen. Vastanneista peräti 23 prosenttia ilmoittaa liiketoiminnan vähentyneet yli 50 prosenttia. Yli puolet yrityksistä suunnittelee sopeuttamistoimia yrityksessään.

Vastaajista viidennes ilmoittaa liiketoiminnan vähentyneet 25–50 prosenttia. 17 prosenttia arvioi liiketoiminnan vähentyneen10–25 prosenttia.

Vain kolme prosenttia vastanneista yrityksistä kertoo liiketoiminnan vilkastumisesta, ja 19 prosenttia vastanneista ilmoittaa, ettei koronakriisillä ole ollut vaikutusta liiketoimintaan.

– Koronakriisin vaikutukset yritysten liiketoimintaan ovat olleet alueellamme varsin mittavat. Tämä tilanne voi haastaa monen yrityksen olemassaoloa. Noin puolet yrityksistä on jo hakenutkin tukea ja toivottavasti yleistuki samoin kuin ravintolatuki saadaan pian yritysten käyttöön, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

Toimialoittain tarkasteltuna koronakriisi on vaikuttanut eniten erikoiskauppaan, sillä yli 40 prosenttia ilmoittaa liikevaihdon vähentyneet yli 50 prosenttia. Vähentyneiden kuljetusten osalta kuljetussektori ilmoittaa vaikutusten olevan suuret.

Liiketoiminta on kasvanut ict- ja vähittäiskaupan aloilla. Rakentamisen toimialaan vaikutukset ovat olleet vielä vähäisemmät.

– Yksinyrittäjistä lähes 12 prosenttia kertoo koronakriisin vaikuttaneen siihen, että on joutunut lopettamaan liiketoiminnan. Yleisimmin käytettyjä sopeuttamiskeinoja ovat henkilöstön lomautukset, maksuaikojen ja vuokrien järjestelyt. Muita toimia kysyttäessä moni yrittäjä ilmoittaa jättävänsä oman palkanmaksun väliin koronakriisin aikana, Kolehmainen kertoo.

Lähes puolet yrityksistä on hakenut erilaisia tukia koronatilanteen takia. Ely:n tukea ja yksinyrittäjätukea on haettu eniten sekä kuntien tarjoamia omia tukia. Yrityksistä 62 prosenttia arvioi liikevaihdon pienenevän vuoden loppuun mentäessä. Kuitenkin yli 70 prosenttia vastaajista arvio henkilöstön määrän pysyvän ennallaan. Vastaajista noin puolet ilmoittaa koronakriisin jälkeen jatkavansa liiketoimintaa sopeutettuna.

– Tämä on mielestämme merkittävä tieto. Nyt koko yhteiskunnassa tulee yrittäjiä kuunnella herkällä korvalla, miten yrittäjyys muuttuu. Tarkoittaako tämä mahdollisesti sitä, että yritysten tuottamat palvelut muuttuvat ja syntyykö ihan uutta liiketoimintaa? Miten koronakriisi muuttaa ihmisten kulutuskäyttäytymistä ja miten digiloikka vaikuttaa yritysten toimintaan ja kuinka pysyvästi, toteaa Kolehmainen.

Kalajokilaakson alue kuuluu Keski-Pohjanmaan Yrittäjien aluejärjestöön. Pohjois-Pohjanmaan alue ulottuu Pyhäjokialueelle saakka.

#