tiistai 2.6.2020 | 19:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieska mukaan alueelliseen kirjastoryhmään – Yhdistyminen parantaa palveluita ja selkeyttää toimintoja

Kalajokilaakso
Pe 22.5.2020 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskan kaupunginkirjasto hallinnoi Alueahallintoviraston avustamaa Yksiin -hanketta, jossa on selvitetty mahdollisuutta yhdistää Oulun eteläisen alueen 14 kunnassa toimivat kirjastot yhdeksi kirjastoryhmäksi.

Yhtenä kirjastoryhmänä toimiminen tarkoittaa yhteistä kirjastojärjestelmää, yhteistä aineisto- ja asiakastietokantaa sekä yhteisiä aineistokuljetuksia, käyttösääntöjä ja käytänteitä. Kirjastoryhmällä on myös yhteinen verkkokirjasto ja kirjastokortti.

Ylivieskan kirjasto- ja kulttuurilautakunta päätti, että Ylivieskan kaupunginkirjasto liittyy Oulun Eteläisen kirjastoryhmään esitetyillä Axiell Finland Oy:n tarjouksen mukaisilla asukaslukujen perusteella jaetuilla kustannuksilla vuoden 2021 aikana ja esittää vuoden 2021 talousarvioon varattavaksi kertaluontoisiin yhdistymiskuluihin 4 671 euroa sekä vuosittaisiin järjestelmän ylläpitokustannuksiin 10 616 euroa vuodelle 2021.

Yhdistämällä alueen asukkaille saadaan tasavertaisemmat kirjastopalvelut ja yhtenäisillä toimintakäytänteillä selkeytetään asiointia kirjastoissa.Yhteisen asiakasrekisterin ansiosta samalla kirjastokortilla voi asioida kaikissa alueen kirjastoissa ja aineiston voi palauttaa mihin tahansa alueen kirjastoon. Asiakkaat hyötyvät saamalla käyttöönsä laajemmat ja monipuolisemmat kokoelmat. Yhteisen verkkokirjaston ansiosta asiakas saa heti nähtävilleen koko alueen aineiston ja voi tehdä siihen suoraan varauksia. Tämä vähentää kaukolainojen tarvetta.

Yhdistymisen ansiosta kirjastot säästävät kirjastojärjestelmän vuosikustannuksissa ja myös tulevissa hankinnoissa. Laajemman asukas pohjan ansiosta kirjastojen neuvotteluasema paranee. Kustannussäästöjä saadaan myös toiminnan tehostamisella. Resursseja voidaan jakaa ja päällekkäisiä toimintoja karsia. Myös henkilöstön erikoisosaaminen saadaan kaikkien alueenkirjastojen käyttöön. Yhteistyö kokoelmatyössä tuo kustannussäästöjä ja mahdollistaa monipuolisempien kokoelmien muodostamisen.

Yhteisellä markkinoinnilla parannetaan kirjastopalveluiden näkyvyyttä koko alueella. Yhtenä kirjastoryhmänä yhteiset projektit ja hankkeet ovat myös mahdollisia.

Yhdistyminen laskee kirjastojärjestelmäkulut 0,73 euroon per asukas.

#