Paikallisuutiset

Ilkka Koski: Rajoitusten puuttuminen terasseilta lisää tälle kesälle mielenkiintoisia terassiviritelmiä – Rajoitettu sesonki ei pelasta ravintoloita

Ravintolayrittäjä Ilkka Koski pohtii muiden ravintolayrittäjien lailla, miten hallituksen ohjeistus mahdollistaa ruokaravintolan toiminan kesäkuun alusta alkaen.
Ravintolayrittäjä Ilkka Koski pohtii muiden ravintolayrittäjien lailla, miten hallituksen ohjeistus mahdollistaa ruokaravintolan toiminan kesäkuun alusta alkaen. Kuva: Arkistokuva Sari Passoja-Verronen

Matkailu- ja Ravintolapalveluiden etuja valvovan MaRa:n hallituksen jäsen, ylivieskalainen ravintolayrittäjäIlkka Koski sanoo, että hallituksen linjaus ravintoloiden avaamisesta rajoitetusti kesäkuun alusta alkaen vaatii yrityksiltä paljon ratkaisuja ja toimintatapojen muutoksia nopeassa aikataulussa.

– Päätös venyi pitkälle ja toimintamallit joudutaan miettimään samalla, kun yritetään sovittaa toimintaan kesän työvuorot ja lomat. Kun säännöt ja rajoitukset annetaan vain vähäksi aikaa kerrallaan, toiminnan suunnittelu on vaikeaa, Koski toteaa.

Koskella jaMinna Mikkolalla on ravintolat Kalajoella ja Ylivieskassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mamma Leonessa Kalajoella on tulossa sesonki ja vuoden tulos tehdään yleensä kesällä parin kuukauden aikana. Kun siitä tuloksesta leikataan puolet pois, on vaikea nähdä tilanteessa mitään positiivista.

Asiakasmäärien rajoitukset eivät koske terasseja. Terassit ovat käytössä sekä Mamma Leonessa että Myllyrannassa Ylivieskassa, mutta lounaiden myynti puffet-pöydästä vaatii järjestelyjä, koska se on nyt kielletty.

– Rajoitusten puuttuminen terasseilta lisää tälle kesälle mielenkiintoisia terassiviritelmiä, koska niiden paikkoja yritetään varmasti lisätä, Koski uskoo.

Terassit eivät kuitenkaan ravintoloiden toimintaa pelasta ja Koski arvioi, että tulossa on iso määrä ravintola-alan konkursseja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Asiakaspaikkojen puolittaminen ja aukioloaikojen supistaminen vaikuttaa merkittävästi meidän tuloksentekokykyymme. Ravintolat toimivat hyvin matalalla tuottoasteella ja kun toimintaa rajoitetaan, se vaikuttaa kaikkien ravintoloiden tulokseen hyvin voimakkaasti. Erityisesti anniskelunoikeuden rajoitukset kurittavat yökerhotoimintaa, Koski toteaa.

Bar5 on yöbaari, joka on kiinni kesä- ja heinäkuun. Sen osalta Mikkola ja Koski tekevät päätöksiä ennen elokuuta, jos rajoitukset silloin mahdollistavat avaamisen.

Fakta

Ravintolat voivat olla kesäkuun alusta alkaen auki kello 23 saakka.

Anniskelu on mahdollista kello 22 asti.

Ravintolat voivat aueta aamulla kello kuusi ja anniskelu voidaan aloittaa yhdeksältä.

Ravintolat voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmääristä.

Asiakaspaikkarajoite ei koske terasseja.

Kaikilla asiakkailla tulee olla oma istumapaikkansa.

Lisäksi asiakas ei saa annostella ruokaa ja juomaa itse muualla kuin omassa pöydässään.

Pöytiintarjoilua ei ole määrätty pakolliseksi. Asiakas ei kuitenkaan saa annostella annostaan itse esimerkiksi buffet-pöydässä.

Asiakkaita ja seurueita ei saa myöskään vastoin heidän tahtoaan sijoittaa niin lähelle toisiaan, että se aiheuttaisi tartuntataudin leviämisen vaaraa.

Lisäksi asiakkaille on varattava näkyvä mahdollisuus käsien pesuun tai desinfiointiin liikkeeseen saavuttaessa.

Rajoituksia tarkastellaan kahden viikon jaksoissa

Ravintoloiden on laadittava kirjallinen suunnitelma siitä, miten se aikoo toteuttaa säädetyt velvollisuudet ja rajoitukset.

Hallitus arvioi rajoitusten tilannetta kahden viikon tarkastelujaksoilla.

Kesäkuussa voimaan astuvat rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä ruoan ja juoman noutomyyntiä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä