tiistai 14.7.2020 | 10:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijalta: Kansanedustajien syytesuoja on mennyttä aikaa

La 27.6.2020 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ensin on kysyttävä, miksi kansanedustajat tarvitsevat syytesuojaa. Luulen, että suoja on lähtöisin ajalta, jolloin harjoiteltiin demokratian käyttöönottoa.

Lainsäädännössä oli pykäliä, jotka suojasivat taloudellista ja poliittista eliittiä ja tuomioistuin oli vielä tämän eliitin valitsema. Tarvittiin syytesuojaa kansan valitsemille kansanedustajille, että he voivat arvostella vielä vallassa ollutta eliittiä.

Niin kuin on nähty, demokratian soveltaminen kestää sukupolvien ajan. Neuvostoliiton epäonnistui sosialismin toteuttamisessa eikä yksikään valtio, joka oli NL:n vaikutuspiirissä, ole onnistunut toteuttamaan siirtymistä demokratiaan ongelmitta, vaikka on kulunut 30 vuotta vanhan hallinnon kaatumisesta.

On syntynyt näihin maihin eliitti, joka omi kansallisomaisuuden ja liittoutui poliittisen järjestelmän kanssa, jolla oli perinteisesti vahva syytesuoja ja jopa kova halu puuttua oikeuslaitoksen toimintaan, kuten Unkarissa ja Puolassa. Jos seuraamme näitä maita pitämällä syytesuojaa korkealla niillä, joilla on oikeasti vaikutusvaltaa toimivaan demokratiaan, annamme valtuudet nakertaa demokratiaa.

Jos joku vaikutusvaltainen päättäjä ihonvärin mukaan luokittelee, kuka kuuluu vieraslajeihin, kuten supikoira, minkki tai lupiini, joiden hävittäminen on suorastaan kansalaisten velvollisuus keinoja kaihtamatta, ei siitä hyvä seuraa. Hitlerkin sai kansan tekemään hirveitä ihmisoikeusrikoksia rummuttamalla vieraslajien haitallisuudesta riittävän kauan. Stalin löysi omasta kansasta kansan vihollisia jopa miljoonia, jotka tuhottiin. Kummallekin kansa oli antanut vallan ja tuhoamistyön teki tavallinen kansa.

Historian kautta meidän pitää arvioida, mitä sananvapaus tarkoittaa, joka on tärkein demokratian ylläpitäjä. Suomessa on eduskunnan valvoma YLE, suhteellisen vapaa lehdistö, poliisi ja oikeuslaitos, ja näihin kansa meillä luottaa.

Kun seuraa maailmanpoliisipäälliköiden Trumpin ja Putinin toimia, niin itku on lähellä. Meilläkin näyttää siltä, että on aivan sama, miksi muita kuin perimältään suomalaisia kutsutaan lähes kolmanneksen paikalla olleiden kansanedustajien mielestä.

Eihän kansanedustajien syytesuojan poistaminen tarkoita sitä, että syytetty tuomitaan, vaan oikeus ratkaisee, onko teko lainvastainen niin kuin muillakin kansalaisilla.

Kalle Lehtonen

Ylivieska

#