torstai 13.8.2020 | 03:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Eiköhän ole samat pellet, jotka purkaa energiaansa vääriin paikkoihin" – Ilkivalta, Annika Saarikko ja Juha Pylvään kolumni kansan käsittelyssä, viikon somekommentteja Kalajaskan Facebookista löytyy täältä

Ismo Kunelius
La 1.8.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kala Jaska on Kalajokilaakson virallinen facebook-sivusto, jonne päivitämme joka päivä lehden nettijulkaisuja sekä ajankohtaisia puheenaiheita. Tällä viikolla mielipiteitä kirvoittivat muun muassa Ylivieskassa jatkuva ilkivalta ja kansanedustaja Juha Pylvään kirjoitus EU-budjetista ja elvytyspaketista.

Kalajokilaakso on joutunut kesän mittaan uutisoimaan useaan otteeseen Ylivieskassa käsistä ryöstäytyneestä ilkivallasta. Tuorein uutinen herätti muun muassa tällaisia kommentteja:

– No huh, eikö muuta tekemistä ole

– Ylivieskassa ei voida kovin hyvin.

– Eiköhän ole samat pellet, jotka purkaa energiaansa vääriin paikkoihin.

– Viime yönä kuului keskustan suunnalta melua, mopojen ja autojen kiihdyttelyä. Olin varma, että Ouluntiellä sillan kupeessa oleva kilvetön auto olisi potkittu palasiksi. Arvasin väärin. Mutta ehtiihän sitä vielä.

– Nyky-yhteiskunta voi pahoin. Vanhemmuus hukassa tai muutoin resurssit ei riitä seuraamaan, mitä ympärillä tapahtuu.

– Vapaa kasvatus.

– Nivalasta siirrytty tuonne.

"Ylivieskan miniä" Annika Saarikko ilmoitti torstaina haastavansa Katri Kulmunin keskustan puheenjohtajakisassa. Asiaa kommentoitiin somessa näin:

– Jaaha, kepu ja sdp ovat jatkossakin ainakin "avoliitossa", ja siittä ei hyvää seuraa ainakaan maaseuduille!?

– Eikä kellekkään muullekkaan.

– Nousee puheenjohtajaksi, mutta keskusta ei noilla puheilla nouse.

Ylivieskalainen kansanedustaja Juha Pylväs kommentoi Eduskunnasta -kolumnissaan EU-budjettia ja elvytyspakettia otsikolla "Torjuntavoitto maaseudulle". Se herätti tällaista keskustelua:

– Ruplatalouden varjossa ei todellakaan kannata sooloilla talousasioilla. Markkatalouteen palaaminen ja juuston viennin alkamisella Venäjälle ei Suomen taloutta pelasteta.

– Suomi antaa esimerkiksi Italialle miljardi euroa täysin lahjana ja vastikkeetta. Italia on muuten viime vuosina ostanut Suomesta tuotteita samoin noin yhdellä miljardilla. Saksan kolmen viime vuoden ylijäämä on suunnilleen saman suuruinen – noin 750 miljardia – kuin tämä koko elvytyspaketti. Se voisi siis rahoittaa näillä ylijäämillä jo koko elvytyspaketin.

– Kieltämättä budjettiratkaisu oli hyvä etenkin suomalaiselle maaseudulle. Britannian EU-eron myötä varmoina pidetyt satojen miljoonien leikkaukset vaihtuivat tukien kasvuun sadoilla miljoonilla. Ei ihme, että esim. Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohto sekä Maa- ja metsätaloustuottajat ovat kehuneet pakettia.

Paketin toinen puoli, elvytysrahasto, on mielipidemittausten perusteella suomalaisten mielestä ”välttämätön paha”. Toivon mukaan tämä tympeämpiäkin puoli ja perusteltua epäilystä sisältävä ratkaisu sentään yltää tavoitteeseensa ja Euroopan talous saa vauhtia. Talouden ja yrittäjyyden pyörien pysähtymiseen meillä ei ole varaa.

#