torstai 26.11.2020 | 19:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pohjois-Pohjanmaan kokoontumisrajoitukset ennallaan joulukuussa – Yli 50 hengen tilaisuuksia voi pitää, kunnat voivat tarvittaessa tehdä tiukempia rajauksia

Ismo Kunelius
Pe 20.11.2020 klo 10:03

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto säilytti ennallaan tartuntatautilain mukaisen päätöksensä kokoontumisrajoituksista Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella. Joulukuussa yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää kuten syys-, loka- ja marraskuussakin, kunhan noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön antamia ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Perjantaina annettu määräys on voimassa koko joulukuun ajan ja se koskee Kainuun sekä Pohjois-Pohjanmaan alueen kaikkia 38:aa kuntaa.

Aluehallintovirasto huomioi päätöstä tehdessään alueellisten koordinaatiotyöryhmien kokonaisarvion alueellisesta koronaepidemian tilanteesta ja suosituksista torjuntatoimiksi. Yhteistyöryhmien näkemyksen mukaan marraskuun ajan voimassa olevaan kokoontumisrajoitukseen ei tarvita muutosta. Jos tilanne muuttuu, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto arvioi tätä kokoontumisia koskevaa rajoituspäätöstä uudelleen ja voi muuttaa päätöstään.

Kahden viimeisen viikon aikana COVID-19-tapausten ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on ollut 18,1 Kainuussa ja 31,9 Pohjois-Pohjanmaalla. Tautitilanne muuttuu päivittäin.

Aluehallintovirasto tiedottaa, että alueella järjestettävissä yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on varmistettava turvalliset olosuhteet kokoontumiselle.

– Yli 50 hengen tapahtumia voi järjestää ilman henkilömäärien ylärajaa sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa silloin, kun tapahtumanjärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden. Jos tartuntatautitilanne pahenee äkillisesti, kunta voi tehdä tiukempia rajoituksia ja paikallisilla torjuntatoimilla voidaan tehokkaasti estää tautiryvästymien leviämistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hybridistrategian mukaan epidemiaa torjutaan tartuntatautilain nojalla ensisijaisesti paikallisin ja alueellisin toimenpitein. Alueelliset torjunta- ja rajoitustoimet ovat avainasemassa tartuntojen leviämisen estämiseksi.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa, että yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa tartunnan torjuntatoimista on välttämätöntä huolehti muun muassa seuraavilla tavoilla:

– Osallistujien välille on lähikontaktien välttämiseksi turvattava mahdollisuus 1–2 metrin turvavälien ylläpitämiseen.

– Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, ihmisiä pitää muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä.

– Järjestäjän pitää ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Jos sisä- ja ulkotiloissa järjestettävien yli 50 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten turvallisuutta ei voida varmistaa, niiden järjestäminen on kielletty.

#