keskiviikko 3.3.2021 | 17:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Rakennettu pilalle jo nyt koko Särkät", "Pururadalla raivo..." – Latukävelijät ja Hiekkasärkkien tila sytyttivät somessa – Katso täältä viikon somekommentteja Kalajaskan Facebookista

Ismo Kunelius
Su 21.2.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kala Jaska on Kalajokilaakson virallinen facebook-sivusto, jonne päivitämme joka päivä lehden nettijulkaisuja sekä ajankohtaisia puheenaiheita. Tällä viikolla keskustelua nousi useammastakin aiheesta. Mielenkiintoisimpia kommentteja irtosi "laturaivosta" ja Kalajoen Hiekkasärkkien tilasta.

Yksi viikon luetuimmista jutuistamme koski hiihtoladuilla kävelemistä. Uutisessa kerrottiin muun muassa siitä, että Ylivieskan Kekan ladulla on taaperrettu jalkaisin ja koirienkin kanssa. Jalanjäljitetty latupätkä ulottuu Kelotien päästä Alpuumintielle, jossa on tiivis asutusalue ympärillä.

Tässä tapauksessa ei voi puhua ihan laturaivosta, mutta uutisemme kirvoitti muun muassa tällaisia mielipiteitä:

– Riippuu mistä lähtee... Eilen hiihdin Kekan lenkin eikä mitään valittamista koko matkalla.

– Saako siellä hiihtää koiran kans?

– Kouluissa linko, ja pururadalla raivo...

– Kekan ladun tapauksessa on ehkä turhaa vedota mihinkään lakiin. Ainakin muutama vuosi sitten latu vedettiin ilman maanomistajien lupia.

Hiihtäähän toki saa jokamiehenoikeuksilla, mutta latuhöylä on eri juttu. Näin ollen kävelyä ja ratsastamistakaan ei voisi kieltää, mutta eihän se hyviin tapoihin kuulu talloa latua.

– Kuvan kohdassa latu kulkee kevyen liikenteen väylän vieressä/sitä pitkin muutamia kymmeniä metrejä, että turha siitä on herneitä nenään vetää.

– Ensin valitetaan, kun pyöräteitä ei aurata. Sitten, kun ne aurataan lähdetään kävelemään ja pyöräilemään ladulle. Haloo!!

– Asuin opiskeluaikoina yhden talven Tromssassa. Norjassahan hiihto on pyhä asia, mutta ainakaan tuolla Tromssassa ei laturaivoa tunnettu ollenkaan, vaan laduilla sai kävellä ja ulkoiluttaa koiria ihan luvan kanssa. Minäkin kävelin melkein joka päivä, kun lyhin reitti yliopistolle meni sitä kautta. Olihan se baana välillä aika tallottu, mutta eipä ketään tuntunut haittaavan. Hiihtäjiä riitti silti tungokseksi asti. Kumma jos naapurimaassa kaikki liikkujat mahtuvat samalle reitille, mutta täällä ei millään.

Toinen räväkkää kommentointia synnyttänyt juttu kertoi siitä, kuinka Kalajoen Hiekkasärkkien Rantakallan alueelle on suunniteltu 5–8-kerroksisia rakennuksia. Tästä kansa ei pitänyt, ja Hiekkasärkkien rakentamista kommentointiin muun muassa näin:

– Niin kuin lausunnoissa todetaan, matalampi rakentaminen sopisi maisemaan paremmin. Varsinkin rannalta katsottuna korkeat rakennukset pistävät pahasti silmään ja maisema-arvot ovat uhattuina. Suurimman osan vuodesta hotellit ovat sitä paitsi tyhjillään, joten onko mielekästä rakentaa uutta niin massiivisesti?

– Eiköhän kaikki kohta suuntaa Yyteriin.. sen verran on jo hökkelikylä levinnyt pitkin Kalajoen Matkailutietä.

– Taitaa olla jo pilalla.

– Uudet rakennukset saisivat olla vaikka kuinka korkeita eikä haittaisi ketään JOS ne olisivat toisella puolella Matkailutietä. Tosi surullinen ja haitallinen matkailulle, kun maisema peitetään. Pikemmin sijoittaisi pilvenpiirtäjän näköalaravintolalla entisen uimahallin tilalle. Jopa "timangien" välissä on näköesteitä (jotka eivät kuuluneet alkuperäiseen rakennuslupaan), ettei merta näy pohjoisesta tullessa ennen Lokkilinnan ohitusta. Kohta voisi ehdottaa uutta tietä näitten maisemanpilaajien toiselle puolella rannan ja rakennusten väliin ja antaa nimeksi Maisematie.

– Juuri näin. En tajua, miksi rakennukset sijoitetaan sille alueelle, jonka luonnontilaisuuden takia tänne tullaan. 150 metriä mantereelle päin olisi oikea paikka. Leirintäalueen ranta on jo pilalla. Hiekka katoaa asfaltin, kasvillisuuden ja asuntoautojen alta. Kivillä yritetään korjata sitä sitten... Rannan pitää saada elää vuodenaikojen mukaan, jotta se säilyy. Nykyinen rakentaminen ei myöskään ota huomioon kuntalaisia. Meren näkee pian vain vuokraamalla hotellihuoneen.

– Kyllähän se riittää, kun jostain videotaululta näytetään merimaisemaa.

– Pääsee jalan rantaan, senkun rakentaa.

– Rakennettu pilalle jo nyt koko Särkät, ei kiinnosta enää käydä!

– So sad.

– Särkkien maisema on pilattu jo aikoja sitten liikarakentamisella. Raha haisee väkevästi, kun maisemissa ajelee.

– Ei Särkät ole enää luontomatkailukohde. Kalpea varjo entisestä, ahneus iskenyt kuntapäättäjille.

– No pilattuhan siellä merimaisemat on jo ajat sitten.

– Ihan typerästi on pilattu Hiekkasärkien maisemat jo vuosien ajan ja hotellit riittävät varmasti, kun matkailu ei lisäänny, päinvastoin vähenee koska talvimatkailu ei vedä ihmisiä hiekkasärkille!?

– Oi, voi, kun istuttiin Hiekkasärkillä 50-luvun alkupuolella. Muutama perhe nautti ihanasta kesäpäivän rauhasta. Kyllä rahalla tuntuu olevan Taivaallinen voima!

– Kerrostalon seinävierille ei ole turisteilla asiaa. Vakinaiset asukkaat ottavat tilansa samalla, kun matkailijat saavat siirtyä hiekkapakoilta sivummalle. Kohta Hiekkasärkilläkin kysytään, mistä löydetään vapaita puistoja, joissa ihmiset voivat kohdata toisiaan.

#