perjantai 1.7.2022 | 01:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

"Jos haluat olla kännissä, ole kännissä, mutta..." – Ismo Kunelius vääntää pääkirjoituksessaan rautalangasta selkeääkin selkeämmän ohjeen juhannuksen juhlintaan

Ke 22.6.2022 klo 07:00 | päivitetty ke 07:41

Ensi viikonloppuna vietämme jälleen juhannusta. Tällä kertaa ehkä hitusen mukavammissa tunnelmissa kuin vuosi sitten.

Tällä tarkoitan luonnollisesti koronapandemiaa. Tosin viime vuonnakin koronatilanne oli juhannuksen alla rauhallinen, mutta kuten tiedämme, se paheni jälleen syksyä kohti mentäessä ja ohjeistuksiakin piti vielä uudelleen tiukentaa.

Tätä kesää ja juhannusta olemme päässeet lähestymään tiukkoja korona-aikoja väljemmissä merkeissä, ja monet kesätapahtumatkin ovat palanneet pakollisten välivuosien jälkeen kuvioihin.

Nyt on edessä juhannus – keskikesän juhla, jonka viettoon liittyy monenlaisia perinteitä. Näillä "perinteillä" en tarkoita pelkästään niitä vanhoja juhannukseen liittyviä tapoja, vaan ajan myötä mukaan tulleita lieveilmiöitä, jotka valitettavasti vaativat vuodesta toiseen myös ihmishenkiä.

Juhannukseen ajoittuu usein selkeästi enemmän hukkumistapauksia kuin normaaliin kesäviikonloppuun. Varsin tuttuja uutisotsikoita ovat myös sellaiset, joissa kerrotaan rattijuoppojen ja pahoinpitelyjen työllistäneen poliisia juhannuksena.

Varsin monessa tapauksessa onnettomuuksiin ja loukkaantumisiin liittyy juhannuksena alkoholi.

Poliisi ja pelastuslaitos ovat tänäkin juhannuksena antaneet ohjeitaan juhlijoille. Niitä julkaisemme tällä viikolla jo torstaina ilmestyvässä Kalajokilaaksossa sekä nettisivuillamme.

Poliisi muistuttaa puhallusratsioista sekä liikenteen valvonnasta juhannuksen aikana. Tämä koskee liikennettä teillä, vesillä ja harvaan asutuilla alueilla.

Pelastuslaitos ohjeistaa samoista aiheista: tulenkäsittelystä sekä siitä, että alkoholi ja liikennevälineet ovat huono yhdistelmä.

Nämä ovat tuttuja neuvoja, mutta aina vaan sattuu ja tapahtuu.

Siksipä väännän tähän loppuun oikein rautalangasta selkeääkin selkeämmän ohjeen juhannuksen juhlintaan:

Jos haluat olla kännissä, ole kännissä, mutta pysy kuivalla maalla ja erossa auton ratista. Tämä on niin yksinkertainen sääntö, että se pitäisi tajuta kännissäkin.

Hyvää juhannusta!

Ismo Kunelius

ismo.kunelius@kalajokilaakso.fi

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.