perjantai 1.7.2022 | 01:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Ovi käy kaupungintalolla – Ismo Kunelius pureutuu pääkirjoituksessaan siihen, miksi väki vaihtuu tiuhaan kaupungin virkapaikoilla

Ismo Kunelius
To 23.6.2022 klo 07:00

23.6.2022

Ylivieskan kaupungin virkapaikoilla on ollut viime aikoina liikennettä.

Vaihtuvuutta on ollut melkoisesti, ja se on herättänyt kaupunkilaisissa myös kummastelevaa keskustelua.

Kulttuuripuolella väkeä on lähtenyt muille paikkakunnille vastaaviin töihin. Kulttuurijohtaja ja kirjastojohtaja ovat parhaillaan virkavapaalla ja aloittaneet työnsä muualla.

Hyvässä muistissa on vielä se pitkä prosessi, jolla kaupunki haki tekijää elinkeinopäällikön virkaan. Haku kuivahti aluksi siihen, kun yksi toisensa jälkeen veti hakemuksensa pois. Kaupunki pisti tällä saralla systeemiä uusiin puihin ja uusi elinvoimajohtaja on nyt aloittanut työssään.

Vaihtelua on viime aikoina ollut muillakin paikoilla, esimerkiksi rakennustarkastuksessa. Yksi viimeisimmistä keskustelua herättäneistä uutisista kertoi, että Ylivieskan seudun kansalaisopiston rehtoriksi valittu Jokilatvan opiston nivalalainen rehtori Kim Oja ilmoitti sähköpostilla, ettei ota virkaa vastaan.

Yksi merkittävä pesti, jossa ovi on käynyt, on kaupungin hallintojohtajan virka.

Toni Saranpää ehti hoitaa virkaa pari vuotta, kunnes siirtyi samoihin töihin toiselle paikkakunnalle. Tilalle valittu Mervi Pääkkö aloitti viime helmikuussa ja lopetti jo nyt. Perhossa asuva Pääkkö sai hyvän työtarjouksen Korpelan Voiman hallinto- ja talousjohtajana, ja tarttui tilaisuuteen.

Somepalstojen "asiantuntijat" etsivät syitä Ylivieskan kaupungista, mutta ilmiö on valtakunnallinen. Jokaisella työpaikan vaihdoksella on omat syynsä. Kyse voi olla hyvinkin henkilökohtaisista asioista tai pelkästään asuinpaikasta.

Usein hakijoiden määrä korkeillekin virkapaikoille on niin pieni, että hakuaikoja täytyy jatkaa ja hakuavuksi otetaan alan ammattifirmoja. Monissa paikoissa pähkäilläänkin kuumeisesti, miksi kunnalliset virat eivät ole enää yhtä suosittuja kuin joskus takavuosina.

Yksi syy löytyy varmasti palkkauksesta. Yksityinen sektori maksaa monissa tapauksissa kuntia paremmin ja on myös kiinnostunut pätevästä työvoimasta.

Ylivieskan kaupungille hallintojohtajan pikainen lähtö merkitsee jälleen harmillisen pitkää ja työllistävää hakuprosessia samalla, kun työtkin pitäisi saada hoidettua. Tilannetta helpottaa se, että hallintojohtajaa sijaistavalla Nina Savolaisella on jo ennestään kokemusta työstä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.